Drobečková navigace

Úvod > Obec > Aktuality > Apel na zodpovědné třídění bioodpadu

Apel na zodpovědné třídění bioodpadu



Apel na zodpovědné třídění bioodpadu!

Opakovat stále dokola, co do hnědé popelnice patří, asi není potřeba, to už vědí i malé děti. V některých obcích, ze kterých sváží odpad TS Malá Haná, ale bohužel občané míchají do bioodpadu věci, které tam nepatří a kompostárna je pak nucena celý svoz odmítnout a znečištěný náklad se musí převézt na skládku.

Nezodpovědní občané se někdy ani nenamáhají s vysypáním bioodpadu ze sáčků. 

  Bioodpad

Chleba dobře, sáček špatně! Dětské plínky, sáčky a jiný směsný odpad…. celé špatně!

Co to znamená pro občany a obec? Obci se tak zvýšil podíl směsného odpadu, za který je vysoká úhrada skládce i státu na poplatcích. S čistým bioodpadem by platila polovinu na kompostárnu a kompost by pak byl využitý do půdy. A obec by si zvýšila procenta třídění. Pokud by se toto lajdáctví mělo opakovat při každých svozech, tak to znamená zvýšení poplatků za odpad, víc než bude nutné!

Apelujeme na všechny, aby třídili zodpovědně!

Bioodpad nikdo již na kompostárně netřídí a nedivíme se kompostářům, že jsou zděšení a naštvaní! Zkuste si do kompostéru doma dát taky plesnivé rohlíky i se sáčkem, sem tam vyhodit roušky, dětské plínky, květináče apod. Bude z toho opravdu „pohledný a výživný“ kompost, až kompostér budete vyprazdňovat a dávat si to na zahrádku!

Často se také stává, že pokud někdo nemá v zimě bioodpad, tak do hnědé popelnice dává směsný odpad a pak hnědou nádobu přistaví se svozem směsných odpadů. Hnědé nádoby jsou pouze na bioodpad, a pokud ji někdo takto zneužívá, tak porušuje podmínky dotace a smlouvu o výpůjčce.

Všem, kteří se chovají zodpovědně k sobě i k okolí mnohokrát děkujeme a věříme, že i těm ostatním nebude jedno, co do nádob odhazují!

Je to to nejjednodušší, co můžete přírodě vrátit, když budete zodpovědně nakládat se svými odpady!

 

Pracovníci kompostárny si dali práci s vybráním odpadu z lednového svozu, aby nám předvedli, co jim tam vozíme od našich občanů. Uznejte, že takto znečištěná pole si asi nikdo nepřeje!

 Bioodpad

Na závěr uveřejňujeme příklad správného třídění bioodpadů z loňského roku. Za tento materiál se nemusí při výsypu stydět svozová firma a ani my jako obce.

Bioodpad

Svoz bioodpadu v sezóně. Takhle mají bioodpady od nás vypadat. Je vidět, že to jde, ale musí všichni chtít!