Drobečková navigace

Úvod > Obec > Aktuality > Odpadové hospodářství obce

Odpadové hospodářství obce



Datum konání:
10.12.2018

EVVO_JmK.JPG

Odpady a plánované novinky řešení „Co s nimi?“

 

Slovo úvodem

 

Odpady, neustálý nárůst jejich množství, zvyšování cen za likvidaci a uložení, přísnější a náročnější legislativa, … to jsou palčivé problémy. Tyto problémy se nedotýkají jen naší obce, ale i okolních obcí.

Již nějakou dobu přemýšlíme, právě s okolními starosty, v rámci odpadového hospodářství, o možnostech zlepšení, zefektivnění, o méně náročném ekonomickém zatížení a zjednodušení pro občany. Společná jednání nás dovedla na myšlenku vzájemné spolupráce na tomto poli. Proto jsme vytvořili dobrovolný svazek obcí, Technické služby Malá Haná, který se zabývá právě a jenom odpadovým hospodářstvím. Vlastní společnost, která disponuje svozovou technikou, vlastními prostory, technologiemi a ve „vlastním území“ zajišťuje služby ve všech oblastech nakládání s odpady.

Do projektu je zatím zapojeno skoro třicet obcí od Drahanské vrchoviny přes celou Malou Hanou až po obce v nám blízké části pardubického kraje. Spojili jsme se se nejlepšími odborníky se zkušenostmi v této oblasti. Jednáme se spalovnou o likvidaci SKO, který po roce 2024 nebude možné skládkovat, připravujeme se na změny v legislativě. Nejsme jediní a ani první. V mnoha oblastech hospodaření s odpady takto funguje.

Dobrovolný svazek obcí Technické služby Malá Haná schválil na další členské schůzi založení svozové společnosti Technické služby Malá Haná s.r.o.. Bude pořízeno svozové vozidlo s rámovou váhou, nádoby budou opatřeny systémem na vážení objemu suroviny při vývozu. Předpokládáme, že nový systém začne fungovat od roku 2019, což je v podstatě za chvíli..

 

 

Více informací se dozvíte na plánované besedě v Kulturním domě 10. 12. 2018 v 17hodin.

Chrudichromy_letak_A4.jpg 

 

 Chrudichromy_letak_A42.jpg

 

 

 Chrudichromy_letak_A43.jpg